niedziela, 22 maja 2022

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem.

 

Ciasto nie jest zbyt słodkie, ani kwaśne.

 

Składniki na ciasto kruche :

2 i 1/2 szklanki o pojemności 250 ml mąki pszennej

250 g miękkiego masła lub margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową :

0,75 l ( 3 szklanki ) świeżego mleka 2 % tłuszczu 

2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru )

1/3 szklanki cukru kryształu

Dodatkowo przygotuj :

1 kg rabarbaru 

2 - 3 łyżki kaszy manny

3 łyżki cukru kryształu

blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20x36 cm

Sposób wykonania :

 Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, posiekane nożem masło lub margarynę , żółtka. Całość wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części ( jedną większą 2/3 ciasta, drugą mniejszą 1/3 ciasta ). Mniejszą część podziel na dwie mniejsze części, uformuj z nich wałeczki i włóż do zamrażarki na około godzinę . Większą część ciasta rozwałkuj na stolnicy. Wywałkuj tak, aby ciasto było większe o około 1 cm z każdej strony niż wielkość spodu blachy. Ciasto wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto uformuj tak, aby trochę wystawało na brzegach.  Rabarbar opłucz, osusz z nadmiaru wody, pokrój na kawałki wielkości około 2 - 3 cm ( powinno być około 80 dkg rabarbaru ). Pokrojony rabarbar wymieszaj w misce z kaszą manną , rozłóż równą warstwą na ciasto. Rabarbar posyp niewielką ilością cukru. Trochę mleka zostaw w małym garnuszku ( aby wymieszać w nim budyń ), resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, wlej rozrobiony budyń, gotuj jeszcze przez chwilkę . Gorący budyń wyłóż na rabarbar, równą warstwą . Wymnij z zamrażarki ciasto, zetrzyj na tarce o dużych oczkach na masę budyniową. Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Najlepiej do drugiego dnia, w tym czasie budyń stężeje, ciasto się będzie dobrze kroić. Możesz je udekorować cukrem pudrem. Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie osobiście bardzo smakuje, dlatego polecam je upiec. 

                                                  🍮 +

 


   

        

  Życzę smacznego ! 

 

   

1 komentarz:

  1. Od zawsze twierdzę, że kruche i masa budyniowa, to najlepsze opcje dla ciasta z rabarbarem:) Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń