sobota, 27 marca 2021

Kruchy sernik z brzoskwiniami i pianką bezową.

 


 

 

Składniki na blachę o wymiarach 36 x 22 cm :

 Ciasto na spód :

1/2 kg mąki 

1 margaryna ( 250 g ) 

3 łyżki smalcu 

5 żółtek 

3 łyżki cukru pudru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  Masa serowa : 

1/2 kg sera półtłustego 

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 kostki masła (10 dkg)

3 jajka 

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

otarta skórka z cytryny ( opcjonalnie, ale warto dodać ) 

 Pianka bezowa :

5 białek 

1 szklanka cukru kryształu

 Przygotuj dodatkowo : 

1 puszka brzoskwiń w syropie ( ja kupuję dużą )

 

Sposób wykonania :

 Najpierw przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i smalec, przegniatamy z mąką. Na końcu dodajemy żółtka, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą ( 2/3 ciasta ) oraz jedną mniejszą ( 1/3 ciasta ). Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, większą część wałkujemy na prostokąt trochę większy niż nasza blacha i wykładamy nim spód blachy. Teraz zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Ser mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, najlepiej dwa razy. Masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy do sera. Dodajemy do sera pozostałe składniki i ucieramy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na ciasta, wyrównujemy łyżką . Na masę serową układamy odsączone z syropu ósemki brzoskwiń w nie dużych odległościach lekko je wbijając do masy serowej. Białka na piankę bezową ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając. Ubitą pianę wykładamy na brzoskwinie, wyrównujemy przy pomocy łyżki lub szpatułki. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta ( wyjętą z zamrażarki ) na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 C przez około 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

 

W ten sposób układamy kawałki brzoskwiń.
 
Sernik po upieczeniu.

 

   Smacznego !

 

 

5 komentarzy:

  1. Pyszny serniczek :) Pasuje na Wielkanoc i wiele innych okazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ten przepis od lat. Do niego robię też domowe brzoskwinie w lekkim syropie.

    OdpowiedzUsuń
  3. O wiele bardziej smakuje mi sernik z brzoskwiniami niż tradycyjny z rodzynkami i czekoladą :) Górna warstwa jest najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast ale w wersji z rodzynkami i czekoladą :) W sumie w tej wersji jadłam tylko dwa razy w życiu

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję się zachęcona aby spróbować. Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń