wtorek, 9 lutego 2021

Ciasteczka owsiane z żurawiną.

 


 

 

Składniki :

22 dkg płatków owsianych górskich

13 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej

16 dkg miodu naturalnego

1 całe jajko

10 dkg miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

15 dkg mieszanki ( 10 dkg czekolady gorzkiej. 10 dkg suszonej żurawiny, 5 dkg orzechów włoskich, 5 dkg orzechów laskowych )

Sposób wykonania :

 Płatki siekamy ostrym nożem ( najlepiej na stolnicy ), wsypujemy do większej miski. Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia, cukier z wanilią , mieszamy wszystko razem przez chwilę . Następnie dodajemy mieszankę : pokrojoną żurawinę , orzechy oraz czekoladę , znów mieszamy. Na końcu dodajemy miód, roztrzepane widelcem jajko oraz miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Całość mieszamy dokładnie, aby powstała masa. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy palcami. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut. Ciastka mają być zarumienione od spodu, z góry nie. Upieczone ciasteczka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygły.

 Mieszankę do ciasteczek możemy przygotować z różnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli itp.  

 

 

Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

   Smacznego !

 

 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciastka owsiane. Jeszcze nie dodawałam żurawiny, w przyszłości wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsiane z żurawiną pychota. Nie ma jak domowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń