poniedziałek, 7 października 2019

Bliny ze śliwkami.








Składniki :
400 ml mleka
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki  ( około ) 
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
około 30 - 40 dkg śliwek ( najlepsze będą węgierki zwykłe ) waga śliwek po wydrylowaniu
cukier puder do dekoracji
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania :
 Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek i cukru pudru dajemy do głębokiej miski lub rondla. Całość dokładnie miksujemy mikserem. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze mąki, a jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3  - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęcie placków z patelni układamy je na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gdy nasze blinki trochę przestygną posypujemy je cukrem pudrem. Podajemy od razu na stół, bo najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Do placuszków możemy podać gorącą herbatę najlepiej z cytryną.  

 Rada : Zamiast proszku do pieczenia możemy dodać świeżych drożdży, tak około 3 - 4 dkg, wtedy nasze bliny będą jeszcze bardziej puszyste. Ja nie miałem drożdży i dlatego zrobiłem na proszku, ale przeważnie robię na drożdżach. Zamiast śliwek możemy dodać kawałki jabłek. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Bliny będą równie smaczne.  :)



                             Życzę smacznego !


   

5 komentarzy: