poniedziałek, 25 lutego 2019

Schab pieczony - soczysty i kruchy.








Składniki :
około 1 i 1/2 kg schabu
 Marynata :
1/4 szklanki octu jabłkowego
2 łyżeczki soli najlepiej nieoczyszczonej lub morskiej
3 łyżki oleju
2 listki laurowe
5 - 6 ziaren pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotuj również : 
4 ząbki czosnku
1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki
2 łyżki smalcu
Sposób wykonania :
 Liść laurowy, ziele angielskie i pieprz zmiel w młynku. Mięso opłucz, osusz, natrzyj dokładnie solą. Do pojemnika dodaj wszystkie składniki na marynatę , dokładnie wymieszaj. Włóż mięso do marynaty, dokładnie obtocz je całe w marynacie. Nakłuj mięso patyczkiem do szaszłyków z każdej strony po około 25 - 30 nakłuć. Nie martw się , w gotowym mięsie po nakłuciach nie będzie śladu, a nakłute w ten sposób mięso wchłonie większość marynaty do środka. Masuj mięso w marynacie obracając je raz na jeden bok, raz na drugi przez około 3 minuty. W pojemniku powinno zostać tylko trochę marynaty. Następnie przykryj pojemnik pokrywką i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i obsmaż na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron. Mięso powinno się leciutko zarumienić. W ten sposób pozamykamy pory w mięsie i mięsko będzie soczyste po upieczeniu. Obsmażone mięso włóż do żaroodpornego pojemnika, wlej resztę marynaty, która Ci została oraz tłuszcz na którym smażyło się mięso. Posyp czosnkiem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz oprósz mieloną papryką ze wszystkich stron. Gdyby było zbyt mało tłuszczu możesz dolać trochę wody lub smalcu, aby mięso się nie przypaliło. Naczynie przykryj pokrywą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 C i piec kolejne 40 minut. Ja na ostatnie 10  minut zdejmuję pokrywę , ustawiam temperaturę na 200 C . W ten sposób moje mięsko będzie mieć chrupiącą skórkę. 

  Mięso możesz podawać do drugiego dania, wystarczy , że go pokroisz na porcje i polejesz ulubionym sosem. Możesz też wystudzić i dodawać go na kanapki. Mięso to jest soczyste, kruche, nie czuć w nim octu ( nie jest kwaśne ). Mięso to jest smaczne i zdrowsze od mięsa wędzonego i marynowanego w roztworze z pelkosoli, tu nie ma jej ani grama. Schab ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam, mięsko jest naprawdę smaczne i aromatyczne, a to za sprawą ziół.

 Pamiętaj , nie ma to jak domowe jedzonko ! :)
    



Moje mięsko już się marynuje. :)





                                              

Mięso obsmażam ze wszystkich stron.
 


 
Przed włożeniem do piekarnika posypuję papryką i czosnkiem.




                             Życzę smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz