środa, 22 listopada 2017

Placki ziemniaczane ( na mleku ).





Propozycja podania




Składniki :
1 kg obranych i umytych ziemniaków
1 szklanka świeżego mleka ( 250 ml )
1 jajko
1-2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól 
2 łyżki cukru pudru (do dekoracji )
tłuszcz do smażenia ( olej, smalec itp. )
Sposób wykonania :
 Ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru soku. Mleko zagotuj i wlej do startych ziemniaków, dodaj jajko i przesianą mąkę. Dopraw do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszaj. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Gotową masę wykładaj porcjami na rozgrzaną patelnię , uformuj cienki placek. Smaż na złoty kolor z obu stron. Tuż przed podaniem posyp lekko cukrem pudrem lub podaj z innymi dodatkami. 



                         Smacznego !


 

3 komentarze:

  1. A co z resztą składników?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego tu nie ma nic na temat placków z dynią ? Z pyrów są dobre, ale dynie są zdrowsze i bardziej wartościowe, jeśli chodzi o te mniejsze odmiany

    OdpowiedzUsuń