wtorek, 11 kwietnia 2017

Pyszny sernik wiedeński z mandarynkami.








Składniki :                      na tortownicę 26 cm średnicy
Ciasto :
20 dkg mąki pszennej
13 dkg masła
8 dkg cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa :
50 dkg mielonego twarogu
4 jajka
1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
1 budyń śmietankowy
5 dkg białej czekolady
1 łyżka świeżego soku z cytryny
puszka mandarynek (puszka  314 ml )
Polewa :
10 dkg białej czekolady
5 dkg dobrego świeżego masła ( 82 % tłuszczu )
10 dkg cukru pudru
2 łyżki świeżego mleka
3 dkg płatków migdałowych
Sposób wykonania :
 Ciasto : Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodaj pokrojone w cienkie plastry masło  ( masło powinno mieć temperaturę pokojową ) oraz cukier. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Rozwałkuj na kształt przygotowanej tortownicy. Wyłóż na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. 
 Masa serowa : Twaróg zmiksuj z cukrem i żółtkami. Jeśli masz twaróg nie mielony zmiel go 3 razy na małych oczkach w maszynce do mielenia. Czekoladę połam na małe kawałeczki, wsyp do małego rondelka i rozpuść w kąpieli wodnej. Trochę wystudzoną czekoladę , śmietanę , sok z cytryny , budyń w proszku dodaj do masy serowej i całość delikatnie zmiksuj. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszaj delikatnie łyżką lub najlepiej rózgą cukierniczą . Połowę masy serowej wylej do przygotowanej tortownicy, a następnie wyłóż na ser wcześniej odsączone na sitku mandarynki. Teraz wylej drugą część masy serowej i wyrównaj łyżką. Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i piec około 50 minut, a następnie wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
 Polewa : Czekoladę połam na mniejsze kawałeczki, wsyp do rondelka lub miseczki, wlej mleko, dodaj masło i stop na małym ogniu ciągle mieszając lub w kąpieli wodnej. Następnie naczynie z rozpuszczoną czekoladą postaw na blacie stołu, dodaj cukier puder i całość zmiksuj na jednolitą masę. Wystudzony sernik oblej polewą i posyp płatkami migdałowymi. Gotowy sernik schłodź w lodówce, pokrój na trójkąty, każdy trójkąt sernika możesz udekorować jedną lub dwoma kawałeczkami mandarynek z puszki.


                             
                             Życzę smacznego !


          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz