piątek, 14 października 2016
Torcik z pigwą.
Składniki :
Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana :
1/2 l śmietany 36 %
50 dkg serka mascarpone
6-7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanka wody
cukier puder do smaku
Przygotuj także :
2 galaretki truskawkowe
1 l słoik pigw z kompotu
Sposób wykonania :
Biszkopt :
Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka, lekko wymieszaj pianę z żółtkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, wsyp do piany, wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blachę ( 23-38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia ciast, rozprowadź po całej powierzchni. Piec w temperaturze 180 C przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie mieć złoty kolor.
Bita śmietana :
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder do smaku, na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę w wodzie. Wymieszaj wszystko delikatnie razem.
Przygotuj także :
Pigwy odsącz z kompotu na sicie. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. W ciepłe dni możesz dodać do galaretek łyżeczkę żelatyny, aby galaretka ładnie nam zastygła.
Złożenie :
Na spód daj wystudzony biszkopt. Na biszkopt wylej bitą śmietanę , wyrównaj na całej powierzchni. Poukładaj pokrojone na kawałki owoce pigwy. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia śmietany. Następnie wylej na wierzch ciasta tężejącą galaretkę . Odstaw ciasto do całkowitego zastygnięcia galaretki. Gotowe ciasto pokrój nożem na kwadraty.
Rada : Jeśli nie masz pigwy możesz dać brzoskwinie w syropie, też będzie pyszny torcik. :)
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz