czwartek, 27 października 2016

Domowy ocet jabłkowy.








Składniki :
6 dużych jabłek 
2,5 szklanki cukru kryształu
4 l ciepłej wody
1/2 łyżeczki żywych drożdży winnych
kawałek skórki razowego chleba
Sposób wykonania :
 Jabłka umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Wsyp do dużego garnka najlepiej glinianego lub stalowego. Zalej ciepłą wodą ( nie gorącą ! ), dodaj 1,5 szklanki cukru, skórkę z chleba razowego, drożdże winne. Garnek przykryj gazą , aby nie dostały się do niego muszki, ale by dostawało się do niego powietrze. Odstaw na 10 dni w chłodne miejsce. Co 2-3 dni zamieszaj nastaw czystą drewnianą łyżką. Po upływie tego czasu płyn odcedź przez gazę. Do płynu dodaj pozostałą część cukru ( 1 szklankę ), ponownie przykryj gazą i odstaw jeszcze na 40 dni. Powstały ocet przefiltruj przez gazę, rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscy np. piwniczce. Używaj go do sosów, sałatek, galaretek mięsnych, marynowania mięs itp.

Kilka słów na temat octu :

 Zwykły ocet spirytusowy pozbawiony jest wartości odżywczych, jest nie zdrowy, dlatego polecam używać ocet domowy zrobiony z jabłek. Domowy ocet  jabłkowy zawiera witaminę E, jest także bogaty w składniki mineralne oraz pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, ponieważ oczyszczają naczynia krwionośne. Jeśli nie masz możliwości zrobienia domowego octu to zastąp ocet spirytusowy kupnym octem jabłkowym, winnym lub ryżowym.


                         
                        Pozdrawiam gorąco !

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz