czwartek, 17 grudnia 2015

Bardzo dobre ciasto na makowca.







Składniki :             na 6 szt. po 30 dkg ciasta
7,5 dkg drożdży
15 dkg śmietany 18 %
10 dkg cukru pudru
3 jajka
10 dkg mleka
36 dkg masła
około 85 dkg mąki
Sposób wykonania :
 Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj cukier puder, jajka, śmietanę , połowę mąki, wymieszaj. Wlej roztopione masło, wymieszaj na jednolitą konsystencję, dodaj resztę  mąki, dokładnie wyrób ciasto. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel ciasto na 5-6 kulek. Rozwałkuj je na kształt owalu. Nałóż masę makową , rozsmaruj, zwiń. Gotowe makowce zawiń w posmarowany tłuszczem papier, zrób trochę luzu, aby makowce miały gdzie wyrosnąć. Połóż na blaszkę, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 30 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową.

 Ciasto to nie ma tendencji do pękania podczas pieczenia. Nie wysycha szybko, makowce przez kilka dni przechowywane nie stają się twarde, suche. Wypróbowałem i gorąco POLECAM ! 


                          

                         SMACZNEGO !



 

8 komentarzy:

  1. Super przepis:) makowce nie popekały:)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. musze jutro wyprubowac bo moje zawsze pekaja

    OdpowiedzUsuń
  3. jak doprawic mak zeby sie nie rozwarstwiały


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zarabiam mak normalnie. możemy dodać do maku trochę mokrych okruch z ciast. Aby makowce się nie rozwarstwiały należy po wyrośnięciu, tuż przed włożeniem ich do piekarnika nakłuć z góry w kilku miejscach spiczastym nożykiem.

      Usuń
  4. Witam ile to jest 15dkg śmietany I 10 dkg mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  5. przy najbliższej okazji muszę wypróbować bo mój niestety zawsze pęka:(

    OdpowiedzUsuń