środa, 14 października 2015
Surówka z włoskiej kapusty i czerwonej papryki do obiadu.
Składniki : na 5 porcji
1 mała główka kapusty włoskiej
1 czerwona słodka papryka
3-4 łyżki śmietany 18% lub majonezu
sól
pieprz
Sposób wykonania :
Z kapusty włoskiej usuwamy białe, twarde zgrubienia oraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem.
Rada : Jeśli ktoś nie lubi śmietany, ani majonezu może zamiast tego dać oleju lub oliwy. Jeśli chcesz, aby warzywa były miękkie, możesz posiekane warzywa wrzucić do wrzątku i pogotować 3-4 minuty, aż trochę zmiękną.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz