piątek, 16 stycznia 2015

Faworki ( chrust ) na karnawał.


Fot. Krzysztof Jaracz

Składniki :
2 szklanki mąki pszennej 
3 żółtka
1 łyżka zimnej wody
4 łyżki śmietany 30%
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
sól
cukier puder do dekoracji
tłuszcz lub olej do smażenia 
Sposób wykonania :
 Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić w paski, a paski przekroić ukośnie. W środku każdego rombu zrobić niewielkie nacięcie. Przez to nacięcie przełożyć jeden z końców ciasta. W wysokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego faworki. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Wyjęte z tłuszczu faworki ułożyć na serwetki, ab odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem. Przed podaniem ułożyć w piramidkę na małym talerzyku i podawać z gorącą herbatą. 


 
                             Życzę smacznego !



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz