Fot. Krzysztof Jaracz |
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka zimnej wody
4 łyżki śmietany 30%
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
sól
cukier puder do dekoracji
tłuszcz lub olej do smażenia
Sposób wykonania :
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić w paski, a paski przekroić ukośnie. W środku każdego rombu zrobić niewielkie nacięcie. Przez to nacięcie przełożyć jeden z końców ciasta. W wysokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego faworki. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Wyjęte z tłuszczu faworki ułożyć na serwetki, ab odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem. Przed podaniem ułożyć w piramidkę na małym talerzyku i podawać z gorącą herbatą.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz