niedziela, 5 października 2014

Świeża sałatka z jajkiem do obiadu.

Fot. © Diana Taliun - Fotolia.com


Składniki :
3 świeże zielone sałaty
2 jajka ugotowane na twardo
3-4 łyżki śmietany 18 %
2 gałązki kopru
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
 Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą , posiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić, 
dodać do niej śmietanę , pokrojony koperek, starte na dużych oczkach jajko ( jajko można też drobno posiekać nożem ), doprawić do smaku pieprzem i solą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa.
Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo 
pokrojoną rzodkiewką !
 Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam ! 


                          

                       Smacznego ! ! !


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz