piątek, 3 grudnia 2021

Kasza gryczana ze śliwkami.

 

Kasza jest smaczna i zdrowa.

 

 

Składniki :

1,60 l wody
40 dkg kaszy gryczanej prażonej
1/2 łyżeczki soli
2 - 3 łyżki cukru
35 dkg suszonych śliwek

Sposób wykonania :

 Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogniu. Na wrząc wodę wsypujemy kaszę, mieszamy, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie mieszamy klika razy. Na końcu gotowania, gdy kasza jest już miękka dodajemy cukier do smaku, dokładnie mieszamy. Wsypujemy śliwki, ponownie mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie kasza wystygnie i wsiąknie resztę wody. Lekko ciepłą kaszę przekładamy na talerze, podajemy na stół. 

 Kasza ta gości u mnie w domu co najmniej kilka razy w roku, a także jest jako jedno z dań na wigilijnym stole. Kasza jest smaczna i zdrowa. Do kaszy możemy użyć suszonych śliwek węgierek lub stanlej, duże śliwki warto przekroić na połówki.

 


  

  Życzę smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz