sobota, 31 października 2015

Sałatka fasolowa z boczkiem i pomidorami.







Składniki :
3/4 szklanki suchej fasoli Piękny Jaś
2 dojrzałe pomidory
1 mała włoszczyzna
1 mała cebula
3-4 plastry wędzonego boczku
cząber
sól
pieprz czarny mielony
olej
Sposób wykonania :
 Fasolę opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub durszlaku. Wsyp do miski lub garnka, zalej zimną wodą , odstaw na noc. Odlej wodę w której moczyła się fasola, zalej świeżą wodą fasolę , zagotuj. 
Dodaj włoszczyznę , trochę cząbru i soli, gotuj, aż fasola będzie miękka. Odcedź, ostudź. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, usuń skórkę , pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Boczek pokrój w paski, zarumień lekko na patelni z odrobiną oleju. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp listkami cząbru, skrop po wierzchu sałatkę olejem lub oliwą. 


                           
                             Życzę smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz