niedziela, 19 kwietnia 2015

Szarlotka z miodem i migdałami.





Składniki :
Ciasto na spód :
2 szklanki mąki
kostka masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1 duże jajko
Masa jabłkowa :
2 kg jabłek
5 dkg masła
5 dkg cukru
10 dkg rodzynek
sok z połowy cytryny
1 budyń o smaku śmietankowym
łyżka mąki ziemniaczanej
mała płaska łyżeczka cynamonu
Polewa migdałowo-miodowa :
8 dkg cukru
1 dkg masła
1 łyżka miodu naturalnego
2 łyżki mleka
6 dkg płatków migdałowych
Sposób wykonania :
Ciasto na spód : 
 Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier, masło, posiekać nożem. Wbić jajko, wymieszać wszystkie składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast.
Masa jabłkowa : 
 Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować. 
Polewa migdałowo-miodowa : 
 Do małego rondelka włożyć masło, cukier, miód oraz płatki migdałowe, wlać mleko i wymieszać. Rondelek postawić na ogniu, ciągle mieszając zagotować, pogotować 5 minut. Gorącą polewę wylać na masę jabłkową , równo rozsmarować po całej powierzchni.
 Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec 45-50 minut. Płatki migdałowe powinny być zarumienione, lekko brązowe.
 Wystudzone ciasto pokroić na kawałki.


                                    
                            Życzę smacznego !



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz