czwartek, 30 października 2014

Czym zagęścić zbyt rzadką masę na pasztet.


Fot. © mariusz_g - Fotolia.com


 Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej pasztet po upieczeniu może być zbyt twardy, będzie się źle smarował, natomiast gdy dodamy kaszę mannę pasztet będzie bardziej kleisty, łatwy do smarowania. 
 Pamiętajmy o tym podczas przygotowywania domowych pasztetów.  :-)


                                                          

                       Pozdrawiam gorąco !




2 komentarze:

  1. Też dodaję mannę, ale z innego powodu. Manna jest neutralna w smaku, natomiast bułka ma już swój posmak , który nie jest mile widziany w pasztecie.
    Aby pasztet był plastyczny i wilgotny dodaję do niego sporo warzyw. Tzn jak gotuje mięso dorzucam...cebulę, pietruszkę, pora, selera i co tam kto lubi. Później przepuszczam razem z mięsem. Pasztet nie tylko zyskuje na smaku i konsystencji, ale i nabiera lekkości. Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałem jeszcze o tym sposobie, a pasztet robię bardzo często.

    OdpowiedzUsuń