piątek, 29 listopada 2013

Przepis na ciasto drożdżowe.

Chałki drożdżowe z marmoladą i rodzynkami.


Ciasto drożdżowe.

Składniki :
0,25 ml mleka  ( 1 szklanka )
12 dkg cukru
12 dkg margaryny
4 jajka
7 dkg drożdży
1 szt. cukru waniliowego
sól
otarta skórka z cytryny
mąka pszenna   ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg )
Sposób wykonania :
 Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże i mieszamy, aby nam się cukier i drożdże rozpuściły. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Zostawiamy na kilka minut, aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru, sól, cukier waniliowy, oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając ( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu, dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak, aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle, w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. Gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki, chałki, baby drożdżowe i inne ciasta drożdżowe.

 Tutaj znajdziesz film jak zrobić pyszne chałki  drożdżowe
z marmoladą i rodzynkami  : http://youtu.be/_97SyCy2dHs


                                                                    

                                                                                                                
                         Smacznego !



  
  

4 komentarze:

  1. W zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz chałki z tego przepisu, w smaku wyszły jak u Babci! Jednak były "suchsze". Za dużo mąki czy czas pieczenia za długi? Trzymałam 45 min i dałam 1,5 kg mąki. Może Pan ma mnie naprowadzi, gdzie leży błąd? Będę wdzięczna za info, bo jestem przede dniu pieczenia nowych :)
    I kiedy dodaje Pan rodzynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki dodaję pod koniec wyrabiania ciasta. Trudno jest mi powiedzieć dlaczego były suchsze, może sprawdzi Pani w przepisie babci, jeśli go pani ma jakie składniki są tam dodawane. Aby ciasto drożdżowe nie było zbyt suche można dodać trochę więcej soli, albo kilka łyżek (2-3 )oleju. Może Pani zastąpić połowę margaryny, która jest w przepisie masłem, wtedy chałeczki będą jeszcze smaczniejsze. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków na święta ! :)

      Usuń
  2. Bardzo dziękuje! Robię zawsze na maśle, bo nie lubię margaryny. Babcia niestety wszystko robiła "na oko" i nie da sie juz odtworzyć przepisu :( ps. Moczy Pan rodzynki czy suche dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy, jeśli mam rodzynki, które są dość miękkie to nie moczę, natomiast jeśli są bardzo wysuszone to moczę w gorącej wodzie, a następnie je osuszam, aby nie były mokre z wierzchu.

      Usuń