piątek, 9 września 2022

Ciasto na pierogi z jajkiem.

 

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne.

 

 

Składniki na około 60 pierogów :

65 dkg mąki pszennej

1 całe jajko

1/3 łyżeczki soli niejodowanej

około 300 ml letniej wody

szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie ) 

Sposób wykonania :

 Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką ciasto. W razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto na pierogi była dobrej jakości, wtedy ciasto wyjdzie nam elastyczne i łatwo będzie się zlepiać podczas formowania naszych pierożków. 

 

 

 

    Smacznego !

 


1 komentarz: