sobota, 21 sierpnia 2021

Patisonowe leczo z patelni.

 

Smaczne i zdrowe leczo patisonowe.


Składniki :

3 - 4 nieduże patisony
1 cebula
kawałek kiełbasy
2 średnie pomidory
olej, trochę wody
sól
pieprz czarny mielony
suszony majeranek
natka pietruszki, koperek, liść jarmuża

Sposób wykonania :

 Patisony umyj, odkrój końce ( ogonek i pozostałości po kwiatku ), pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Kiełbasę pokrój na półplasterki lub kostkę. Na patelnię wlej trochę oleju oraz wody. Pokrojone patisony, cebulę , kiełbasę wyłóż na patelnie, posyp trochę solą , wymieszaj. Patelnie postaw na ogniu, duś całość pod przykryciem, aż warzywa zmiękną . Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy warzywa są już miękkie, zgaś ogień, dodaj pokrojone w plastry pomidory, posiekaną natkę pietruszki, koperek, liść jarmuża, dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą , wymieszaj i odstaw pod przykryciem jeszcze na około 15 - 20 minut. W tym czasie leczo się przegryzie i nieco ostygnie. Podawaj ciepłe z kromką chleba ( najlepiej razowego ). 




 

  Życzę smacznego !

 


5 komentarzy:

  1. Wow chętnie spróbuję. Jeszcze nie jadłam takiego lecza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo. Jeszcze w tym roku nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. O takim jeszcze nie słyszałam. Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Z przyjemnością spróbuję wersji z patisonem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis. Brzmi i wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń