niedziela, 26 kwietnia 2020

Ciasteczka kruche z maszynki na maśle.








Składniki :
3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
5 szt. budyni waniliowych ( po 40 g ) bez cukru
50 dkg masła
200 ml świeżego mleka
cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób wykonania :
 Mąkę , cukier puder i budynie przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do dużej miski, całość mieszamy. Dodajemy miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki, zagniatamy przez chwilę z mąką. Na koniec wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto dzielimy na  2 lub 3 mniejsze kawałki, zawijamy w folię lub wkładamy do woreczków i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy małą maszynkę do mielenia ( rozmiar maszynki 5 ), wyjmujemy z niej nożyk i sitko, zakładamy specjalną końcówkę do wyciskania ciasteczek. Wyjmujemy schłodzone lekko ciasto z lodówki i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast w niedużych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub pokropić paskami polewy czekoladowej. Gotowe, ciasteczka wyśmienicie smakują z kawą lub herbatą. 
 Ciasto na ciasteczka nie lepi się , doskonale nadaje się do formowania, dlatego, jeśli nie mamy maszynki do wyciskania ciasteczek, możemy je formować ręcznie np. zrobić z ciasta wałeczek , pokroić go  na odpowiednie długości, uformować przeróżne kształty i lekko spłaszczyć od góry. Możemy też widelcem zrobić kilka nakłuć, aby ciasteczka miały ciekawy wygląd.
 Rada :  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową , zwłaszcza masło i mleko. Można też poeksperymentować i zamiast budyniu waniliowego użyć o innym smaku np. malinowym, czekoladowym, wiśniowym, bananowym itp.  Do ciasta możemy też dodać nie dużo drobno zmielonych orzechów włoskich.





       

       Smacznego !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz