czwartek, 23 stycznia 2020

Naturalny olejek pomarańczowy ( do ciast, kremów itp. )








Składniki :
3 - 4  szt. zdrowych dorodnych dojrzałych pomarańczy (najlepiej z uprawy ekologicznej)
czysta wódka 40 %

Sposób wykonania :

 Pomarańcze dokładnie umyj szczoteczką w letniej wodzie, następnie sparz wrzątkiem, osusz. Obierz cieniutko ze skórki bez białej błonki. Skórkę pokrój na małe kawałki, wrzuć do małego słoiczka.  Zalej wódką tak, aby wszystkie skórki były przykryte alkoholem. Słoiczek szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słoiczkiem.  Po tym czasie przefiltruj zawartość słoiczka przez gazę złożoną we czworo lub gęste sitko. Otrzymaną esencję rozlej do małych buteleczek najlepiej z ciemnego szkła. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
  Olejek ten możesz dodawać do ciast, kremów itp. zamiast sztucznych esencji zapachowych. Aby ułatwić sobie dawkowanie olejku, możesz użyć zakraplacza do oczu ( oczywiście taki zakraplacz nie może już być używany do zakrapiania oczu ! ). Olejek można też wlać do buteleczki z atomizerem i rozpylić w mieszkaniu jako naturalny odświeżacz powietrza.


 Skórki muszą być wszystkie przykryte alkoholem.



Pomarańcze obieramy bardzo cieniutko, bez białej błonki, która jest gorzka. 


    
       Pozdrawiam !


3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować, zapach pomarańczy już czuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie używam już olejków zapachowych chemicznych tylko naturalne. W prawdzie w sklepach można kupić olejki na bazie naturalnych składników ekstraktowane olejem słonecznikowym, ale są one drogie.

      Usuń