piątek, 25 stycznia 2019

Surówka z selera i kiszonej kapusty.




Korzeń selera




 Seler to jedno z najzdrowszych warzyw ! Już Hipokrates wiedział o jego cennych właściwościach i polecał selera do leczenia wielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach !


Składniki :
1 średni korzeń selera
10 dkg kiszonej kapusty
20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków
5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej
oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
 Selera umyj dokładnie, obierz cieniutko ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kapustę posiekaj trochę nożem. Paprykę pokrój w małą kostkę lub cienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę podawaj do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem.



                         Smacznego !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz