czwartek, 17 października 2013
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki.
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki.
Składniki :
3 kg białej kapusty białej
1 kg marchewki
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki czerwonej
Marynata :
woda
2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej )
1 szklanka cukru
250 ml octu
200 ml oleju roślinnego
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu czarnego
Sposób wykonania :
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki, to wszystko mieszamy razem i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy sól, cukier, olej, przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Rada : Ocet zawsze dodajemy na końcu, aby warzywa nam nie stwardniały. Gdy dodamy na początku będą się nam długo gotować.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz