czwartek, 17 października 2013

Sałatka z kapusty i czerwonej papryki.




Sałatka z kapusty i czerwonej papryki.

Składniki :
3 kg białej kapusty białej
1 kg marchewki
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki czerwonej
Marynata :
woda
2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej )
1 szklanka cukru
250 ml octu 
200 ml oleju roślinnego
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego 
20 ziaren pieprzu czarnego
Sposób wykonania :
 Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki, to wszystko mieszamy razem i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy sól, cukier, olej, przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Rada : Ocet zawsze dodajemy na końcu, aby warzywa nam nie stwardniały. Gdy dodamy na początku będą się nam długo gotować.

 
                                                               


                             Życzę smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz