poniedziałek, 4 lutego 2019

Surówka z marchewki i cebuli.







Składniki :
60 dkg marchewki
1 duża cebula
2 - 3 łyżki oleju sałatkowego
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pieprz mielony
sól - najlepiej nieoczyszczona
Sposób wykonania :
 Marchewkę umyj dokładnie, obierz cieniutko, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, opłucz, drobno posiekaj w kostkę. Wymieszaj marchewkę z cebulą. Dodaj wymieszany olej z sokiem z cytryny dopraw do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawaj do drugiego dania lub jako oddzielny lekki posiłek.
 Surówka ta jest polecana zwłaszcza zimą , gdy nie ma innych świeżych warzyw, uzupełni nam niedobór brakujących witamin ! :)



                         Smacznego !


  

1 komentarz: