niedziela, 23 grudnia 2018

Masa makowa do makowców ( bardzo dobra ).







Składniki :
0,5 kg maku niebieskiego
10 dkg cukru kryształu
4 łyżki miodu sztucznego lub pszczelego
1 łyżka masła lub dobrej jakości margaryny
10 dkg rodzynek ( najlepsze będą jasne )
5 dkg orzechów włoskich
10 dkg kandyzowanej skórki z pomarańczy
kilka kropel olejku migdałowego ( najlepszy będzie naturalny )
ubita piana z 2 - 3 białek 

Sposób wykonania :
 Mak sparz, dokładnie odcedź, najlepiej zostawić go na noc, następnie zmiel 2, a najlepiej 3 razy w maszynce do mielenia przez najdrobniejsze sitko. Zmielony mak wsyp do miski. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do maku posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową posiekaną w drobną kostkę , cukier, miód, roztopione masło, olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie. Masa jest gotowa, możesz nią smarować ciasto na makowce. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć proporcje w zależności od potrzeb. Masa ta nie kruszy się w makowcach po upieczeniu, jest zwarta. Polecam !  


                           Życzę udanych wypieków !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz