środa, 7 marca 2018

Kwas buraczany ( naturalny środek oczyszczający wątrobę z toksyn ).







Składniki :
2 i 1/2 kg buraków ćwikłowych
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka soli naturalnej
około 2 l wody

Sposób wykonania :
 Buraki dokładnie umyj, usuń ogonek i część, z której wyrastały liście 
( nie musisz obierać ze skórki ), pokrój na plastry o grubości około 1 cm. 
Do dużego słoja, a najlepiej garnka z kamionki wrzuć ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe i obrany czosnek. Następnie dodaj pokrojone buraki. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodą zalej buraczki tak, aby wszystkie były pod wodą . 
Słój lub garnek przykryj np. lnianą ściereczką i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co dzień sprawdzaj, aby buraczki były pod wodą , gdy będą wystawać, mogą zacząć się psuć. Słój powinien stać około 7 dni. Gdy na wierzchu wody będzie się zbierać piana, usuń ją czystą łyżką . Gdy buraczki będą już ukiszone, piana nie będzie się pojawiać. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 6-7 dni.
 Pij 1 lub 2 szklanki kwasu dziennie ( ja piję 1 rano, drugą wieczorem ). Gdyby miał zbyt mocny smak możesz go trochę rozcieńczyć przegotowaną i wystudzoną wodą . Kwas buraczany jest naturalnym środkiem oczyszczającym wątrobę z toksyn. Pij go przez kilka miesięcy, a Twoja wątroba będzie jak nowa.



                             Życzę zdrowia !

  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz