poniedziałek, 16 maja 2016

Kiełbasa w słojach.






Składniki :
5 kg mięsa wieprzowego
1 kg świeżej słoniny
0,75 l ( 750 ml ) zimnej wody
7-8 ząbków czosnku
około 10 dkg soli
5-7 dkg mielonego pieprzu
Sposób wykonania :
  Mięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę ,  pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wkładamy do wyparzonych i osuszonych wecków. Brzegi wecków muszą być suche i czyste przed założeniem gumek ! Gumki przed założeniem możemy posmarować z oby stron cienko białkiem z jajka kurzego, aby lepiej nam trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy.



                         Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz