piątek, 1 listopada 2013
Gołąbki z włoskiej kapusty.
Gołąbki z włoskiej kapusty.
Składniki :
1 duża włoska kapusta
1 kg ryżu
2,5 l wody
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg kiełbasy
1 duża cebula
majeranek
pieprz czarny (mielony)
sól
1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania :
Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie, najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, dodajemy do ryżu, solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż, nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron, tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje.
SMACZNEGO !!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czy na pewno chodzi o 1 KILOGRAM ryżu?! czy o 1 szkl ryżu ?
OdpowiedzUsuńO 1 kg ryżu, szklanka to by było za mało.
Usuń