środa, 28 lipca 2021

Sok z czarnej porzeczki do słoiczków.

 

Sok jest bardzo aromatyczny i zdrowy.


 

 Składniki :

4 kg czarnej porzeczki

1 kg cukru

woda 

Sposób wykonania :

 Porzeczkę przebież, (usuń ogonki, chore owoce itp. ), opłucz na sitku lub cedzaku zimną wodą , wsyp do garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, wlej tyle wody, aby przykryła tylko owoce, zagotuj pod przykryciem. Zgaś ogień, pozostaw na noc pod przykryciem ( na około 12 godzin ). Następnie przecedź sok przez gęste sitko, owoce przetrzyj przez gęste sitko, przy pomocy drewnianej pałki. Do soku wsyp cukier, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gorący sok rozlej do słoiczków. Brzegi słoiczków przetrzyj papierowym ręcznikiem kuchennym, aby usunąć ewentualne zabrudzenia. Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez około 15 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 330 ml.

 Sok z czarnej porzeczki zawiera dużo cennych witamin dla naszego organizmu. Sok ten można pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, jego lekko kwaskowaty smak ( zawiera dużo witaminy C ) znakomicie orzeźwia w upalne dni. Warto go pić nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla wielu cennych właściwości zdrowotnych. Sok z czarnej porzeczki doskonale sprawdzi się także w okresie jesienno - zimowym, wspomoże nasz organizm w walce z przeziębieniem, czy grypą. Pamiętajmy, najzdrowszy i najsmaczniejszy jest ten przyrządzony własnoręcznie w domu, najlepiej z owoców z naszego ogródka.

 

Sok jest dość gęsty.

Ma piękny ciemnoczerwony kolor.


 

 

   Smacznego !

 

  

niedziela, 16 maja 2021

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z cytrusami.

 

Miodek z kwiatów mniszka.


Składniki :

1300 kwiatów mniszka lekarskiego

3 l wody

3 kg cukru

1 cytryna

1 średnia pomarańcza

Sposób wykonania :

 Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny suchy dzień około południa. Kwiaty zbieramy z roślin które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Po zebraniu kwiaty rozścielamy cienką warstwą na białym papierze na godzinę , w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Następnie kwiaty wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), zalewamy wodą , dodajemy cieniutko obrane skórki z cytrusów bez białej błonki. Oczywiście cytrusy wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy i gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy przez gazę złożoną we dwoje, wyciskamy resztki płynu z kwiatów. Otrzymany płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy przez około 2 godziny na średnim ogniu, aż syrop nam zgęstnieje do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania wlewamy wyciśnięty i przecedzony sok z cytrusów, gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorący syrop rozlewamy do słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami, odstawiamy do wystygnięcia. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z cytrusami ma piękny aromat i smak. Ja robię go już od kilku lat. Ja odcinam zielone końce, aby syrop miał ładny złoty kolor, ale nie musimy tego robić. Syrop z kwiatów mniszka jest przydatny gdy boli nas gardło lub mamy kaszel, ale to nie wszystkie jego cenne właściwości. Syrop możemy spożywać nie tylko sam, znakomitym rozwiązaniem jest także dodanie go do herbaty. W okresie letnim dobrze sprawdzi się lemoniada z tym syropem. Wystarczy dolać do niego wodę, dorzucić cytrynę i listki mięty, a powstanie orzeźwiający i zdrowy napój. Dobrym pomysłem jest serwowanie syropu z mniszka lekarskiego zamiast miodu, na przykład na kromce chleba, wtedy trzeba syrop dłużej pogotować, aby miał gęściejszą konsystencję. Warto, zrobić syrop z mniszka lekarskiego i mieć go w swojej spiżarni, ponieważ ma on właściwości : antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odtruwające (oczyszcza organizm), przeciwmiażdżycowe, wzmacniające układ odpornościowy, wspierające układ oddechowy (w czasie infekcji), usprawniające trawienie, moczopędne, a nawet przyspieszające gojenia się ran. Te wszelkie działania są możliwe dzięki cennym składnikom zawartym w mniszku lekarskim. Mniszek posiada witaminy (A, C, D i z grupy B), minerały (potas, magnez, żelazo i krzem), kwasy (polifenolowe i krzemowy), garbniki, flawonoidy, triterpeny, asparaginę oraz inulinę.

 

  Pozdrawiam serdecznie !

    

 

 

wtorek, 20 kwietnia 2021

Ciasteczka kruche przekładane marmoladą.

 

Ciasteczka są kruche.

 

 

Składniki       na około 40 ciasteczek :

30 dkg mąki

10 dkg cukru pudru

20 dkg masła lub margaryny 

3 żółtka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie dla ładnego koloru )

Sposób wykonania :

 Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i kurkumą , przesiej przez sitko na stolnicę , dodaj sól. Masło lub margarynę posiekaj nożem razem z mąką. Przegnieć trochę mąkę z tłuszczem rękami, na środku zrób niewielki dołek. Do dołka dodaj żółtka, zagnieć ciasto na jednolitą masę . Z ciasta uformuj prostokąt. Rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm od czasu do czasu podsypując ciasto mąką . Foremkami wykrawaj ciasteczka układając je następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C prze około 10 - 12 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Na połowę ciasteczek nałóż nadzienie ( na środek ciastka ), może to być marmolada, powidło śliwkowe dżem lub krem np. kokosowy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem, lekko je dociskając palcami. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową. Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce. 

  Ciasteczka są kruche i smaczne, doskonale nadają się do kawy lub poczęstowania gości. Ciasteczek z tej porcji nie wychodzi zbyt dużo, dlatego polecam zrobić podwójną porcję , bo ciasteczka szybko znikają.        :)  😋  😋

 

Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach.

 

W ten sposób nakładamy nadzienie.

W ten sposób możemy je udekorować polewą.


   Smacznego !

 

   

sobota, 27 marca 2021

Kruchy sernik z brzoskwiniami i pianką bezową.

 


 

 

Składniki na blachę o wymiarach 36 x 22 cm :

 Ciasto na spód :

1/2 kg mąki 

1 margaryna ( 250 g ) 

3 łyżki smalcu 

5 żółtek 

3 łyżki cukru pudru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  Masa serowa : 

1/2 kg sera półtłustego 

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 kostki masła (10 dkg)

3 jajka 

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

otarta skórka z cytryny ( opcjonalnie, ale warto dodać ) 

 Pianka bezowa :

5 białek 

1 szklanka cukru kryształu

 Przygotuj dodatkowo : 

1 puszka brzoskwiń w syropie ( ja kupuję dużą )

 

Sposób wykonania :

 Najpierw przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i smalec, przegniatamy z mąką. Na końcu dodajemy żółtka, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą ( 2/3 ciasta ) oraz jedną mniejszą ( 1/3 ciasta ). Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, większą część wałkujemy na prostokąt trochę większy niż nasza blacha i wykładamy nim spód blachy. Teraz zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Ser mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, najlepiej dwa razy. Masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy do sera. Dodajemy do sera pozostałe składniki i ucieramy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na ciasta, wyrównujemy łyżką . Na masę serową układamy odsączone z syropu ósemki brzoskwiń w nie dużych odległościach lekko je wbijając do masy serowej. Białka na piankę bezową ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając. Ubitą pianę wykładamy na brzoskwinie, wyrównujemy przy pomocy łyżki lub szpatułki. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta ( wyjętą z zamrażarki ) na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 C przez około 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

 

W ten sposób układamy kawałki brzoskwiń.
 
Sernik po upieczeniu.

 

   Smacznego !

 

 

czwartek, 25 marca 2021

Ciasto buraczkowo - marchewkowe.

 

Ciasto jest dość puszyste i wilgotne.

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm :  

4 całe jajka

4 łyżki cukru trzcinowego

120 g surowych startych buraczków ćwikłowych

80 g surowej startej marchewki

120 g mąki owsianej 

2 łyżki mąki kokosowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

30 g startej gorzkiej czekolady

1 łyżeczka mielonego cynamonu

3 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka soku z cytryny

mała garść rodzynek

Sposób wykonania :

 Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy roztopionym tłuszczem, najlepiej smalcem. Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach, odważamy odpowiednią ilość. Gorzką czekoladę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Do małej miski wsypujemy mąkę owsianą , kokosową , cynamon, proszek do pieczenia, sodę , całość mieszamy łyżką . Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ubijamy na puszystą masę. Masę możemy lekko podgrzać na parze, aby cukier nam się szybciej rozpuścił. Do ubitej masy wsypujemy zawartość małej miski, mieszamy chwilę , aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy starte warzywa, rodzynki, czekoladę , sok z cytryny oraz olej kokosowy, ponownie mieszamy. Gotową masę wykładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy przez około 50 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Gorące ciasto możemy lekko skropić wodą i przykrywamy ściereczką . Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto kroimy ostrym nożem na trójkąty. 

 Ciasto możemy udekorować polewą z gorzkiej czekolady, wystarczy rozpuścić około 40 g, dodać trochę oleju kokosowego i pokropić polewą ciasto.

 Ciasto buraczkowo-marchewkowe upiekłem po raz pierwszy. Ciasto jest naprawdę godne polecenia, nie jest zbyt słodkie, jest wilgotne i puszyste, choć na początku wydawało mi się że nie będzie miękkie. Zamiast oleju kokosowego możemy dodać masło klarowane, a zamiast soku z cytryny octu jabłkowego.

 

W małej misce mieszamy mąki.

Warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach.

 

 

  Życzę smacznego ! 

 

  

piątek, 12 marca 2021

Ciasto drożdżowe idealne ( wilgotne ).

 


 

 

Składniki :

200 ml świeżego mleka

150 g naturalnego serka np. Bieluch

150 g naturalnego jogurtu

200 g cukru

100 g świeżych drożdży

4 jajka

2 żółtka

200 g masła lub dobrej jakości margaryny

łyżeczka soli niejodowanej

otarta skórka z jednej cytryny lub olejek cytrynowy

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy ( dla ładnego koloru )

mąka pszenna ( ile zabierze ciasto około 1,5 kilograma ? )

Sposób wykonania :

  Mleko wlewamy do miski, dodajemy jogurt oraz serek, mieszamy, aby nie było grudek. Następnie podgrzewamy do około 35 C. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże, mieszamy, aby nam się cukier i drożdże rozpuściły, dobrze jest mieszać rózgą cukierniczą. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawiamy na kilka minut przykryty ściereczką , aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru, żółtka, sól, kurkumę oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając ( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu, dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak, aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle, w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. Gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki, chałki, baby drożdżowe i inne ciasta drożdżowe. 

 Ciasto to jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość i nie wysycha szybko ( dzięki dodaniu serka i jogurtu ). Wypieki z ciasta drożdżowego najlepiej przechowywać w woreczkach foliowych w chłodnym miejscu.

 

  Życzę udanych wypieków ! 

 

  

wtorek, 9 lutego 2021

Ciasteczka owsiane z żurawiną.

 


 

 

Składniki :

22 dkg płatków owsianych górskich

13 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej

16 dkg miodu naturalnego

1 całe jajko

10 dkg miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

15 dkg mieszanki ( 10 dkg czekolady gorzkiej. 10 dkg suszonej żurawiny, 5 dkg orzechów włoskich, 5 dkg orzechów laskowych )

Sposób wykonania :

 Płatki siekamy ostrym nożem ( najlepiej na stolnicy ), wsypujemy do większej miski. Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia, cukier z wanilią , mieszamy wszystko razem przez chwilę . Następnie dodajemy mieszankę : pokrojoną żurawinę , orzechy oraz czekoladę , znów mieszamy. Na końcu dodajemy miód, roztrzepane widelcem jajko oraz miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Całość mieszamy dokładnie, aby powstała masa. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy palcami. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut. Ciastka mają być zarumienione od spodu, z góry nie. Upieczone ciasteczka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygły.

 Mieszankę do ciasteczek możemy przygotować z różnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli itp.  

 

 

Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

   Smacznego !

 

 

niedziela, 7 lutego 2021

Faworki ( chrust ) na jogurcie .

 

Faworki ( chrust ) to słodkości na karnawał.

 

 

Składniki :

40 dkg mąki

15 dkg jogurtu naturalnego 

5 dużych żółtek

1 łyżka miękkiego masła

1 płaska łyżka cukru pudru

1 łyżka octu 10 %

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta mielonej kurkumy dla ładnego koloru ( opcjonalnie )

Dodatkowo przygotuj :

około 80 dkg smalcu

cukier puder z prawdziwą wanilią

kilka ręczników kuchennych

Sposób wykonania :

 Mąkę przesiej przez sitko razem z cukrem pudrem, kurkumą i proszkiem do pieczenia do większej miski. Dodaj masło, sól, wymieszaj ręką przez chwilę . Jogurt wymieszaj z żółtkami w małej miseczce widelcem lub rózgą cukierniczą . Wlej do miski z mąką dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na stolnicy przez około 20 minut. Wyrabiaj ciasto w ten sposób, aby jak najwięcej wtłoczyć do niego powietrza. Ja rozwałkowuję trochę ciasta, następnie składam je i ponownie wałkuję ( podobnie jak ciasto francuskie ). Wyrobione ciasto zawiń szczelnie w folię i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 do 1 i 1/2 mm. Ważne ! Podczas wałkowania nie podsypuj ciasta mąką , dobrze wyrobione ciasto nie powinno się przyklejać do stolnicy, ani wałka, trzeba tylko je często obracać na drugą stronę. Dzięki temu faworki nie będą kipieć podczas smażenia. Ciasto pokrój nożem lub radełkiem w paski o szerokości około 3 i pół cm, paski pokrój na odcinki 12 cm, środek przetnij ( 2 i pół cm ). Przepleć jeden koniec ciasta przez otwór w cieście, uformuj faworka. Smaż natychmiast w nagrzanym tłuszczu ( 140 C ) z obu stron na jasno złoty kolor.Faworki dobrze jest przewracać i wyjmować np. widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Gdy wystygną posyp je cukrem pudrem.

 Ja dodałem do ciasta jogurt naturalny oraz serek naturalny " Bieluch " pół na pół, czyli po około 7 i pół dkg. Dzięki dodaniu jogurtu i serka faworki są zdrowsze i dłużej zachowują świeżość, nie obsychają. Jeśli chcemy je dłużej przechować , to wkładamy je do woreczka foliowego lub przykrywamy folią spożywczą i przechowujemy w chłodnym miejscu np. spiżarni. Dzięki temu że nie podsypywałem ciasta podczas wałkowania mąką tłuszcz nie kipiał mi wcale.

 

Optymalna temperatura do smażenia to 140 C


Moje faworki mają mnóstwo pęcherzyków powietrza , są pulchne.

 

 

    Smacznego !