wtorek, 4 marca 2025

Najlepsze ciasto na pierogi.

 


 

  

Składniki :

50 dkg mąki pszennej
2 żółtka
5 dkg masła
250 ml gorącej wody
szczypta soli

Sposób wykonania :

 Mąkę przesiej do większej miski przez sitko. Dodaj sól, żółtka, roztopione masło, wymieszaj drewnianą łyżką . Na końcu wlej gorącą wodę , całość dokładnie wymieszaj najpierw łyżką , a następnie zagnieć ciasto ręką na jednolitą konsystencję . Ciasto owiń w folię i odstaw na 10-15 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części. Jedną część zawiń w folię , a drugą rozwałkuj na stolicy podsypując od czasu do czasu niewielką ilością mąki. Rozwałkuj tak jak zwykle wałkujesz ciasto na pierogi. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi się do rąk, stolnicy lub wałka. Po ugotowaniu pierogi są smaczne, nie są twarde i nie sklejają się zbyt szybko. Do wody w której gotować będziemy pierogi warto dodać trochę oleju, w ten sposób ograniczymy sklejanie się pierogów po ugotowaniu do minimum.

 Polecam ten przepis !

 

       Życzę smacznego !

 


 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz