środa, 17 lipca 2024

Sałatka ogórkowa z przyprawą gyros.

 


 

 

Składniki :

3 kg ogórków

2 duże papryki czerwone

3 cebule

3 - 4 ząbki czosnku

2 łyżki soli niejodowanej

500 ml wody

200 ml octu ( najlepiej winnego )

25 dkg cukru

30 g przyprawy gyros

Sposób wykonania :

 Umyte ogórki kroimy na plasterki ( 3 mm ) razem ze skórką . Obraną cebulę kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w cienkie paski. Pokrojone warzywa mieszamy. Następnie wsypujemy sól, dokładnie mieszamy, ubijamy i odstawiamy pod przykryciem na noc. W tym czasie warzywa puszczą sok. Teraz dodajemy cukier, wodę , mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawę gyros, ocet, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę . W razie potrzeby możemy doprawić sałatkę solą itp. Przekładamy do czystych słoików, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu. 

 


 

 

        Smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz