Składniki :
5 jajek
24 dkg cukru
25 dkg miękkiej margaryny lub masła
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
25 dkg mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder lub lukier do dekoracji
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę z cytryn z jednej wyciśnij sok, przecedź przez gęste sitko. Formę karbowaną o pojemności 2 l wysmaruj dokładnie roztopionym smalcem, oprósz mąką . Białka oddziel od żółtek. Do miski wsyp cukier, dodaj żółtka , utrzyj na puszystą masę . Do utartych żółtek dodaj miękkie masło lub margarynę , dalej ucieraj. Masło lub margarynę warto najpierw trochę utrzeć w osobnej misce. Następnie dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj ubite białko do masy, wymieszaj chwilkę . Na końcu dodaj mąkę , wymieszaj do połączenia się składników na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką . Piec w 180 C przez około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciepłą babkę wyjmij z formy, odstaw do wystudzenia. Babka wychodzi z formy bez problemu. Po całkowitym ostygnięciu udekoruj ciasto cukrem pudrem lub białym lukrem, najlepiej cytrynowym.
Babka wychodzi puszysta, nie pęka podczas pieczenia z wierzchu, jest wilgotna i ma cytrynowy smak.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz