środa, 23 listopada 2022

Bardzo kruche ciasteczka maślane.

 

Ciasteczka są bardzo kruche.

 

 

Składniki :

40 dkg miękkiego masła

18 dkg cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

40 dkg mąki pszennej

2-3 krople olejku waniliowego

szczypta soli

Dekoracja ( opcjonalnie ) :

cukier puder lub polewa czekoladowa

Sposób wykonania : 

 Masło wrzuć do miski, utrzyj na puszystą masę . Dodaj cukier puder oraz sól, dalej ucieraj, aby masa miała jednolitą konsystencję . Następnie dodaj żółtka, ucieraj jeszcze chwilkę . Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, przesiej przez sitko. Do masy dodaj olejek waniliowy oraz przesianą mąkę . Wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem na wolniejszych obrotach. Ciasto to jest dość luźne, takie ma być. Uformuj palcami z ciasta małe kuleczki, układaj w dość dużych odstępach na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Aby ciasto się mniej kleiło podczas formowania, możesz je od czasu do czasu leciutko poprószyć mąką pszenną . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka powinny się tylko lekko zarumienić z góry. Po wystygnięciu możesz je udekorować cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową , ale i bez dekoracji smakują wyśmienicie. Zamiast olejku waniliowego możesz dodać otartą skórkę z cytryny lub użyć innego olejku np. kokosowego, rumowego, wtedy ciasteczka będą mieć inny smak. 

 Rada : Ciasto jest dość miękkie dlatego ciastka możesz formować przy użyciu rękawa cukierniczego. 

 

 

 

   Życzę smacznego ! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz