czwartek, 21 lutego 2019

Kruche ciasteczka owsiane.








Składniki :
25 dkg płatków owsianych
10 dkg wiórków kokosowych białych
12 dkg mąki migdałowej
16 dkg mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
25 dkg oleju kokosowego
8 łyżek miodu
15 dkg suszonej żurawiny
8 dkg rodzynek
6 dkg suszonych daktyli
1 całe jajko
Sposób wykonania :
 Olej kokosowy i miód rozpuść w rondelku na małym ogniu pamiętając, aby dość często zamieszać łyżką. Gdy tylko składniki się roztopią zdejmij rondelek z ognia. Do większej miski wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, przesianą mąkę pszenną , mąkę migdałową , posiekane na mniejsze kawałki rodzynki, żurawinę oraz daktyle, proszek lub sodę , całość dokładnie wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką. Następnie wlej roztopiony olej z miodem, ponownie dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj roztrzepane widelcem jajko, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Z masy formuj ręcznie kulki wielkości piłeczki pingpongowej ( dużego orzecha włoskiego ), układaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, lekko przygnieć każdą kulkę palcami lub łyżką. Dobrze jest formować kilki w lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce na 10 - 15 minut. Schłodzona masa lepiej się formuje , nie klei się też tak bardzo do rąk. Warto dostosować się do tej rady. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 150 C ( góra - dół ) przez około 15 - 17 minut. Pamiętaj, im większe ciasteczka tym dłużej musisz je piec. Po tym czasie wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygły.  Gdy ciastka są gorące nie dotykaj ich, są bardzo kruche ! Gdy chcesz zobaczyć jak wyglądają od spodu podnieś je delikatnie np. za pomocą cienkiej , płaskiej skrobki cukierniczej.    
 Ciasteczka są kruche, zdrowe i bardzo smaczne ! Polecam je wszystkim, doskonale nadają się na małe co nie co. :)

 Z tej porcji wyjdzie nam około 35 - 40 pysznych ciasteczek.

 Rada : Można też dodać ziarna słonecznika, wystarczy ująć trochę innych owoców, aby waga się zgadzała. 


Ciasteczka gotowe do pieczenia



Od spodu powinny mieć złoty kolor




Gdyby boki nam za dużo popękały podczas przygniatania , przed pieczeniem palcami je zasklepiamy




I już upieczone  :)
  


                         Smacznego !


 

1 komentarz: