wtorek, 17 października 2017
Konfitura śliwkowa z miodem.
Składniki : na 4 słoiczki po 300 ml
1,20 kg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek )
35 dkg cukru żelującego 3:1
15 dkg miodu
1 laska kory cynamonu
100 ml octu balsamicznego jasnego
Sposób wykonania :
Śliwki opłucz, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka lub rondla, dodaj cukier, cynamon i miód, wymieszaj. naczynie postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na dość dużym ogniu przez 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Na powierzchni konfitury powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza. Zdejmij z ognia, wlej ocet balsamiczny, wymieszaj. Usuń z konfitury korę cynamonu. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 5 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz