środa, 18 października 2017
Konfitura jabłkowa z owocami głogu.
Składniki :
50 dkg jabłek ( obranych i baz gniazd nasiennych )
80 dkg owoców głogu
1 l wody
50 dkg cukru żelującego 2:1
1 pomarańcza
Sposób wykonania :
Owoce głogu opłucz, usuń szypułki, owoce przekrój na połowę , usuń pestki. Pestki możesz usunąć czubkiem noża. Głóg ponownie opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do rondla, zalej litrem wody, postaw na ogniu i gotuj przez 20 minut, aż owoce zmiękną. Głóg przetrzyj przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Jabłka pokrój w kostkę. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce, wyciśnij sok. Pokrojone jabłka wsyp do głogu, dodaj sok z pomarańcza i otartą skórkę. Wsyp cukier żelujący, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj. Zamieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty nie przerywając mieszania. Na powierzchni konfitury powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza, to znak, że konfiturę należy zdjąć już z ognia. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz