sobota, 21 października 2017

Dżem z owoców jarzębiny.









Składniki :
1 kg owoców jarzębiny
1/2 kg jabłek
1/2 kg brzoskwiń
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody
Sposób wykonania :
 Jarzębinę opłucz, osusz, oberwij owoce z kiści, przesyp do foliowego woreczka i włóż  do zamrażalnika na co najmniej 2 dni. Następnie wsyp zamrożoną jarzębinę do rondla ( nie musisz jej rozmrażać ), podlej wodą. Rondel postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, wsyp do gotującej się jarzębiny. Brzoskwinie opłucz, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki i wrzuć do rondla z jarzębiną i jabłkami. Smaż do momentu, aż owoce zmiękną , zaczną się rozpadać. Pod koniec dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gorący dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-8 minut.
 Słoiki z dżemem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 



                    Życzę smacznych przetworów !


  

1 komentarz: