czwartek, 13 sierpnia 2015

Kiszona kapusta w słoikach.







Składniki :
2 kg białej kapusty
25 dkg marchewki
2 cebule
2 i 1/2 łyżki soli
kminek
Sposób wykonania :
 Kapustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój na cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj sól, kminek i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko razem. Przełóż do kamionkowego garnka ( lub dużego słoja ) dobrze ugnieć. Całość przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem lub dużym odważnikiem. Odstaw na 4-5 dni. Następnie kapustę przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij. Pasteryzuj 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym pomieszczeniu. 


                        Życzę smacznego !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz