środa, 11 czerwca 2014

Herbata - jak parzyć, aby nam smakowała.




  Do parzenia herbaty liściastej używaj tego samego dzbanka ze szkła,porcelany lub kamionki, nigdy nie używaj do parzenia herbaty naczynia z metalu ! 
  Nie używaj do mycia dzbanka żadnych płynów do mycia naczyń lub proszków do czyszczenia itp. ponieważ wnoszą one obcy smak do naszej herbaty ! Osad herbaciany w dzbanku polepsza jej smak, więc nie musimy go usuwać. Jeśli jednak koniecznie chcemy umyć dzbanek, możemy przetrzeć go świeżym sokiem z cytryny i umyć go nową nie używaną gąbką do mycia naczyń.
Aby herbata miała przyjemny aromat, należy do pojemnika w którym ją przechowujemy dodać laskę wanilii.
  Pamiętaj : podstawą dobrej herbaty jest dobra woda, dlatego do parzenia herbaty należy stosować świeżą wodę z kranu, a jeśli jest nadmiernie chlorowana, stosujmy wodę mineralną nie gazowaną w butelkach, którą gotujemy krótko. Nie używajmy wody przegotowanej, która stała długo np. w czajniku w którym jest kamień, lub wody ciepłej z bojlera  czy sieci ciepłowniczej. 
  Pamiętajmy, że zbyt twarda woda lub zawierająca duże ilości żelaza nie nadaje się do parzenia herbaty. 
  Jeśli nie mamy wyboru i musimy użyć wodę chlorowaną , to gotujmy ją w otwartym naczyniu, aby chlor się ulotnił.
                                   Herbata nie tylko orzeźwia!
 Orzeźwia tylko herbata, którą zaparzamy nie dłużej niż dwie minuty. W tym czasie do roztworu przechodzi sama kofeina.
Herbata zaparzana w czasie 2-5 minut ma działanie uspokajające, ponieważ wydzielają się wtedy garbniki wiążące kofeinę. 
  Herbata mocna i dłużej parzona zawiera dużo garbników, które mogą spowodować zaparcia, ale można ją dzięki temu stosować do leczenia biegunek.


                                                      Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz