środa, 11 czerwca 2014

Ciasto miodowe z makiem.




Składniki :
1 szklanka mąki
1 szklanka maku suchego
1 szklanka białek
25 dkg margaryny
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Do przesianej mąki wsypać mak, szczyptę soli i wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka i miód, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Gotowe ciasto wylać do dwóch keksowych foremek wyłożonych papierem lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Piec w temperaturze 180 C około 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu polukrować białym lukrem lub posypać cukrem pudrem. 


                                                          Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz