sobota, 15 lutego 2014

Piegusek - ciasto z makiem.





Piegusek - ciasto z makiem.

Składniki :
6 jajek 
25 dkg margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
8 łyżek mleka
1 szklanka maku ( sypkiego,nie parzonego )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder lub polewa ( do dekoracji )
Sposób wykonania :
 Tłuszcz, cukier i mleko wsypać do garnka i gotować przez 10 minut. Przestudzić i dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. Do mąki wsypać proszek do pieczenia, przesiać przez sitko. Następnie wsypać do przesianej mąki mak i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodawać po 1-2 łyżce na przemian z mąką. Delikatnie wymieszać ciasto na jednolitą masę. Wylać ciasto do keksowej foremki wyścielonej papierem i piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.

                                     

                    Życzę udanych wypieków !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz