środa, 4 września 2013

Jarzynka na zimę do słoików



Jarzynka na zimę
( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs )


Składniki :
1,25 kg marchewki
65 dkg pietruszki    ( korzeń )
65 dkg selera         ( korzeń )
25 dkg cebuli
25 dkg kapusty włoskiej
20 dkg porów
20 dkg natki pietruszki 
10 dkg natki selera
60 dkg soli
Sposób wykonania :
 Wszystkie warzywa umyć. Marchew, pietruszkę , korzeń selera zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kapustę drobno poszatkować. Pora i cebulę drobno pokroić w kostkę. Natkę selera i pietruszki dokładnie opłukać i posiekać na desce do krojenia ostrym nożem lub tasakiem.   
 Wszystko dokładnie razem wymieszać z solą i zostawić na około 12 godzin ( najlepiej na noc ). Następnie włożyć do czystych, wyparzonych małych słoiczków ( np. po dżemie ), ubić łyżką i mocno zakręcić, nowymi nie używanymi pokrywkami. Nie pasteryzować! Przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu ( piwnica, spiżarnia ) przez 1 rok. 
 Gdy nie mamy pod ręką świeżych warzyw ta jarzynka nam je z powodzeniem zastąpi! Gorąco polecam, warto ją mieć w swojej kuchni .


  


 Proces przygotowania, film video : http://youtu.be/3nc88wx0G3w

                           Życzę smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz