Porady kuchnia

                                        
                                                     Porady dla każdego.
 
 Jeśli masz jakiś ciekawy sposób na różne domowe problemy, którym się warto pochwalić napisz go tutaj.
  Zachęcam do dzielenia się swoimi poradami. Pozdrawiam!

*****************************************************
 Gdy zwiędną nam rzodkiewki ich nać  zanurzamy w   zimnej wodzie, po pewnym czasie znów będą twarde.


******************************************************
 Aby cięta natka pietruszki, szczypiorek lub koperek dłużej zachowały świeżość, należy wstawić je do zimnej osolonej szczyptą soli i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. 
****************************************************** 
Gdy pieczemy ciasta starajmy się aby nasze składniki miały zawsze temperaturę pokojową, chyba że przepis stanowi inaczej. Wtedy wszystkie składniki nam się dokładnie ze sobą połączą.
******************************************************
 Aby zwiędnięta sałata odzyskała jędrność, należy zanurzyć ją całą w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub cukru przez kilkanaście minut. Następnie płuczemy ją w zimnej wodzie i wkładamy do szklanej lub porcelanowej misy i wkładamy do lodówki na dolną półkę na pół godziny.
****************************************************** 
 Plamy na rękach po drylowaniu owoców ( np. wiśnie ) bądź czyszczeniu i obieraniu warzyw można usunąć roztworem wody i kwasku cytrynowego lub plasterkiem świeżej cytryny.
****************************************************** 
 Plamy z masła trzeba wyprać w gorącej wodzie z mydłem. Jeśli nie schodzą, można je posypać mąką ziemniaczaną i oczyścić szczotką.
******************************************************    

 Biały ser będzie dłużej świeży jeśli będziesz go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wraz z kostką cukru.
******************************************************
 Lekko zwiędnięte liście sałaty, które miały stanowić dekorację możemy na kilka minut zanurzyć w zimnej wodzie w której wcześniej rozpuszczamy ( dokładnie mieszając ) niewielką ilość mąki ziemniaczanej. W ten sposób liście sałaty odzyskają jędrność.
****************************************************** 
 Czas przechowywania w zamrażalniku owoców i warzyw to 12 miesięcy.  
******************************************************
 Aby nasz rosół miał piękny kolor i smak , należy obrać cebulę , zostawić na niej ostatnią warstwę brązowej łuski, przekroić ją na połowę , przekrojoną stronę opalić lekko na ogniu. Następnie wbijamy w przekrojoną część cebuli jeden goździk i wrzucamy pod koniec do gotującego się rosołu.
****************************************************** 
 Miękkiego pomidora łatwiej będzie nam pokroić , jeśli najpierw na 15 minut zanurzymy go w zimnej wodzie ( do wody możemy dodać trochę pokruszonego lodu ) lub włożymy go do zimnej lodówki na kilkanaście minut. Trzeba też pamiętać, aby do krojenia pomidora użyć ostrego noża !
 Gdy pomidor jest bardzo miękki, a chcemy go koniecznie pokroić to możemy go lekko zamrozić i kroić zamrożony.
****************************************************** 
 Pieprzniczka nie będzie się mniej zatykać, jeśli wrzucisz do jej środka kilka całych ziarenek ryżu.
******************************************************
 Sprawdzisz czy jajko jest świeże , kiedy włożysz je do wody. Jeżeli pozostanie na dnie- jest świeże, jeśli wypłynie do góry może być już zepsute.
****************************************************** 
 Woda z kranu powinna odstać, zanim podlejesz nią rośliny. Niech odparuje chlor.
******************************************************
 Osad z kubka lub szklanki możesz usunąć, pocierając je wilgotną szmatką i solą.
******************************************************
 Osad po herbacie usuniesz, wlewając do imbryka wodę z cytryną. Pozostaw na noc, potem wypłucz imbryk.
******************************************************
  Dojrzałe pomidory dłużej zachowają swój piękny aromat ( zwłaszcza te zerwane prosto z krzaka ), jeśli będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej ( 17 - 18 C ). Jeżeli chcemy przechowywać pomidory dłużej to najlepiej jest je przechowywać w temperaturze około 12 C, może to być np. chłodna spiżarnia lub lodówka ze specjalną półką do przechowywania warzyw. Jednak wtedy należy pamiętać, aby pomidorów nie przechowywać razem z innymi warzywami i owocami, gdyż może to przyśpieszyć procesy psucia się pomidorów. Najlepszym rozwiązaniem jest nie zrywać lub nie kupować zbyt dużo pomidorów. Pomidory zerwane prosto z krzaka zawsze będą mieć piękny aromat i doskonale smakować, a także będą mieć najwięcej witamin, zwłaszcza te , które dojrzewały ogrzane promieniami słonecznymi.
****************************************************** 
 Czas przechowywania w zamrażalniku drobiu, mięsa i nabiału to 8 miesięcy.
******************************************************
 Zabrudzone przy obieraniu warzyw paznokcie wyczyścimy pastą do zębów.
******************************************************
 Przypalone naczynia żaroodporne można namoczyć na kilka godzin w wodzie z płynem do mycia naczyń, a potem umyć wodą z octem. 
******************************************************
 
Koncentrat ( przecier ) pomidorowy nabierze więcej pięknego aromatu, gdy tuż przed dodaniem go do zupy, sosu itp. podsmażymy go na patelni, lub w rondelku na oleju lub maśle. Podsmażamy go na dość dużym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.
******************************************************* 
  Czas przechowywanie w zamrażalniku wędlin,ryb,ciast i gotowych dań to 6 miesięcy.
*******************************************************
 Łatwo umyjesz blachę do pieczenia, jeśli wyłożysz ją papierowym ręcznikiem i zalejesz gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. Po 15 minutach wystarczy blachę wypłukać.
*******************************************************
 Plamy z buraków ćwikłowych należy natychmiast opłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Następnie przeprać.
******************************************************* 
 Piekarnik można skutecznie wyczyścić za pomocą amoniaku. Włóż do środka miseczkę z amoniakiem, zamknij piekarnik i pozostaw na noc. Rano wystarczy przetrzeć piekarnik ściereczką.
*******************************************************
 Chcąc sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, wrzuć na patelnie kawałek surowego ziemniaka.
*******************************************************
 Rozgrzany tłuszcz na patelni nie będzie pryskał, jeśli posypiesz ją odrobiną soli lub wrzucisz do tłuszczu kawałek chleba.
*******************************************************
 Do gotującej się kapusty wrzuć kilka skórek z chleba lub liście laurowe, złagodzi to jej nieprzyjemny zapach.
*******************************************************
 Deska do krojenia wciąż pachnie cebulą i czosnkiem ? Umyj ją w wodzie z octem.
*******************************************************
 Jeśli musisz oskrobać rybę, zrób to w wodzie, by nie opryskać łuskami całej kuchni.
*******************************************************
 Nieprzyjemnego  zapachu  w lodówce można pozbyć się regularnie myjąc lodówkę  wodą z octem. Można też wstawić do niej szklankę z niewielką ilością octu.
*******************************************************
 Aby parówki nam nie popękały, podczas gotowania, należy je wkładać do zimnej wody i zaraz po jej zagotowaniu, wyciągnąć parówki z wody. Gdy będą się długo gotować, zwłaszcza na dużym ogniu to raczej na pewno nam popękają , a wtedy będą mniej smaczne, bo nasiąkną wodą.
******************************************************* 
 Młody bób wrzucamy do wrzącej, nieosolonej wody, a gdy jest już prawie miękki, dodajemy sól, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę . Jeśli ktoś nie lubi zapachu gotującego się bobu, to może podczas gotowania dodać kilka kropelek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub wrzucić do garnka gałązkę koperku, lub kilka nasion kopru. 
*******************************************************
 Paprykę czerwoną mieloną lub chili ( pieprz cayenne ) dodajemy do potraw na końcu, już po obróbce termicznej ( gotowaniu, smażeniu itp. ), ponieważ przyprawy te tracą w wysokich temperaturach swój ładny kolor i stają się gorzkie.
*******************************************************
  Aby bakalie ( rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.) nie opadły  na dno ciasta po upieczeniu, trzeba je obtoczyć w mące. Gdy przepis na to pozwala, dodajemy bakalie do mąki, która jest w przepisie i dokładnie mieszamy je, aby całe były dokładnie nią obtoczone. Jeśli natomiast dodajemy bakalie do ciasta oddzielnie , bez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy, aby dokładnie całe się w niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia, dlatego, jeśli mamy taką możliwość to nie róbmy zbyt rzadkiego ciasta.
*******************************************************
 Oliwa z oliwek pozostanie dłużej świeża i klarowna, jeżeli wrzucimy do niej kostkę cukru. Trzeba też pamiętać, aby oliwę z oliwek przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu,  w szczelnie zamkniętej butelce najlepiej z ciemnego szkła.
*******************************************************
 Kiszone ogórki, które są zbyt miękkie możemy uratować wsypując do słoika z ogórkami odrobinę sody oczyszczonej. Wodę mieszamy np. poprzez wstrząśnięcie słojem i pozostawiamy na kilka godzin.
*******************************************************

 Ugotowane buraki ćwikłowe zaraz po odcedzeniu przelewamy zimną wodą ( najlepiej zrobić to na cedzaku lub sitku ), wówczas z łatwością zdejmiemy z nich skórkę. Warto pamiętać, aby podczas obierania i krojenia buraków założyć na ręce gumowe rękawiczki, ponieważ buraki mocno barwią ręce na czerwono.
******************************************************* 
  Bakłażany stracą swój gorzki smak, jeśli przed przyrządzeniem ich włożymy do osolonej wody na dłuższy czas. Najwygodniej jednak jest pokroić je w grube plastry, posolić dość obficie (najlepiej solą himalajską), odstawić na około 30 minut, następnie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , na końcu osuszyć lnianą ściereczką lub kuchennym papierowym ręcznikiem. Solenie bakłażana usunie z niego goryczkę , a dodatkowo zmniejszy wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.
*******************************************************  
 Chrzan, podobnie jak cebula potrafi wycisnąć łzy z oczu, dlatego najlepiej jest go ucierać na świeżym powietrzu np. balkonie, tarasie.
*******************************************************
  Im cykoria jest mniejsza tym ma bardziej wyrazisty smak.
*******************************************************
 Aby nie płakać podczas krojenia cebuli, należy zwilżyć deskę i nóż zimną wodą . Pomoże też zanurzenie obranej cebuli przed krojeniem w zimnej wodzie.
*******************************************************
 Szczypta mielonego cynamonu zneutralizuje niezbyt przyjemny zapach gotowanej brukselki.
*******************************************************
   Temperatura w lodówce, gdzie przechowujemy warzywa ( dolna półka ) nie powinna spadać poniżej 4 C.
*******************************************************  
  Przed wlaniem mleka do garnka należy wypłukać go najpierw zimną wodą.
*******************************************************
  Lekko przypalone mleko możemy uratować, gdy szybko przelejemy go do innego garnka, oraz dodamy do niego odrobinę cukru z wanilią , a następnie znów zagotujemy.
*****************************************************
  Smak przypalonego mleka możemy też spróbować usunąć, przelewając je do dzbanka i wstawiając go do zimnej wody na 15 minut.
*****************************************************
  Zanim zaprawimy zupę śmietaną , najpierw należy wymieszać ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy do której będziemy ją dodawać. Dzięki temu śmietana nie zważy się i dokładnie połączy z zupą. Pomoże też dokładne wymieszanie śmietany z niewielką ilością mleka. 
******************************************************* 
  Śmietana lepiej nam się ubije, jeśli podczas ubijania dodamy do niej szczyptę cukru pudru. Jeśli do bitej śmietany użyjemy cukru żelującego, dłużej będzie sztywna i nie podejdzie wodą.
*******************************************************
  Aby klops dobrze się kroił ( nie kruszył ), należy masę na klops dokładnie ( odpowiednio długo ) wymieszać. Tuż przed krojeniem wstawić na kilkanaście minut do lodówki oraz kroić go ostrym nożem na deseczce.
*******************************************************
  Ryby nie wolno gotować i smażyć na dużym ogniu, bo się rozpadnie. Gotowa jest wtedy, gdy łatwo wyjąć z niej ości.
*******************************************************
  Cukier w małych ilościach nie słodzi potraw tylko wysubtelnia ich smak. Dlatego warto dodawać go np. do sosów, zupy pomidorowej, podczas gotowania kalafiora i brukselki. 
*******************************************************
 Świeżo zmielony pieprz ma wspaniały i intensywny aromat. Ten który stoi długo zmielony traci go prawie zupełnie. Dlatego warto mielić pieprz tuż przed dodaniem go do przygotowywanych potraw i zmielić tyle ile nam potrzeba.
*******************************************************
  Najlepsze i najbardziej miękkie ciasto na pierogi wychodzi, gdy zrobimy je tylko z mąki i wody, bez jajka. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dolewamy gorącej wody i wyrabiamy dokładnie ciasto.
*******************************************************
  Aby łatwiej było nam zetrzeć żółty ser na tarce ( np. na pizzę ), zwłaszcza ten miękki, należy go najpierw włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Warto go też przed włożeniem do zamrażarki pokroić na mniejsze kawałki, szybciej nam stwardnieje.
******************************************************* 
  Zarówno całe jajka ( oczywiście po wybiciu z skorupki ), jak i żółtka oraz białka można zamrażać. 
*******************************************************
 
   
 
    
 
       Pozdrawiam !

 
                              

12 komentarzy:

  1. super, dużo ciekawych porad w jednym miejscu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa świetnych porad zgromadzonych w jednym miejscu. Kocham takie wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis, oby więcej takich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zbiorcze miejsce wielu świetnych porad może być nieocenionym źródłem wiedzy i inspiracji. Dostępność takiego zasobu ułatwia zdobywanie informacji i rozwój w różnych dziedzinach życia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Masa świetnych porad zgromadzonych w jednym miejscu sprawia, że nauka staje się łatwiejsza i bardziej przystępna. Kocham takie wpisy, które pomagają w zdobywaniu nowej wiedzy i umiejętności!

    OdpowiedzUsuń