sobota, 6 stycznia 2024

Kruche ciasteczka maślane z rodzynkami.

 

Ciasteczka są bardzo kruche.



Składniki :

60 dkg mąki pszennej

40 dkg masła

16 dkg cukru

9 dkg czekolady gorzkiej

5 dkg małych rodzynek

3 żółtka

Sposób wykonania :

 Czekoladę pokrój na małe kawałki. Małe rodzynki nie musisz kroić, większe pokrój na mniejsze kawałki. Zamiast rodzynek możesz dodać suszoną żurawinę . Miękkie masło utrzyj w misce. Następnie dodaj cukier, ucieraj jeszcze chwilkę . Dodaj żółtka, ucieraj, aż składniki się dokładnie połączą ze sobą . Teraz wsyp przesianą mąkę , mieszaj drewnianą łyżką . Pod koniec mieszania dodaj rodzynki i czekoladę , wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz je lekko palcami. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach ( ciastka nie wyrastają zbyt wiele ). Piec w 180 C przez około 20 minut. Ciastka powinny się tylko leciutko zarumienić z wierzchu. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. 

 Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Przechowuj je w foliowym woreczku.  

 


 

            Smacznego ! 

 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz