poniedziałek, 18 lipca 2022

Młoda kapusta ze skwarkami.

 


 

 

Składniki :

1 średnia główka młodej kapusty

2 - 3 łyżki smalcu ze skwarkami

1 gałązka koperku z nasionami

1 - 2 łyżeczki nasion kminku

sól

pieprz czarny mielony

2 - 3 gałązki młodego koperku

2 gałązki natki pietruszki

Sposób wykonania :

 Kapustę oczyść, opłucz pod bieżącą zimną wodą , poszatkuj nożem na deseczce, wsyp do większego garnka. Kapustę zalej wodą , dodaj trochę soli, garnek postaw na ogniu, przykryj pokrywką , zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj gałązkę kopru, przykryj ją kapustą gotuj jeszcze chwilę , aby kapusta była miękka. Następnie odcedź wodę z kapusty. Do gorącej kapusty dodaj smalec ze skwarkami, kminek, pokrojony koperek i natkę pietruszki, dopraw do smaku pieprzem i solą , wymieszaj dokładnie. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na 15 - 20 minut. Podawaj jeszcze ciepłą do drugiego dania z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) i mięsem.

 Rada : Jeśli nie masz smalcu ze skwarkami możesz dodać oleju rzepakowego a najlepiej oliwy z oliwek. 

 

   Smacznego !

 

   

3 komentarze: