wtorek, 3 września 2019

Zdrowy sok z owoców czarnego bzu.




Sok wyśmienicie smakuje.




Składniki :
2 kg dojrzałych owoców  czarnego bzu
1 kg cukru ( może być trzcinowy )
2 szklanki wody ( 0,5 l ) ( najlepiej źródlanej )
sok z 1 cytryny
Sposób wykonania :
 Owoce bzu czarnego płuczemy pod bieżącą wodą , odrywamy od baldachów, przebieramy, jeśli są niedojrzałe ( zielone lub jasno brązowe ) wyrzucamy je, wszystkie owoce muszą być dojrzałe, czarne. Niedojrzałe owoce bzu czarnego zawierają trującą substancję !! Przebrane owoce ważymy, powinno być ich 2 kg i wsypujemy do garnka. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Garnek stawiamy na ogniu. Owoce mieszamy drewnianą łyżką. Owoce gotujemy przez około 20- 30 minut od momentu gdy temperatura osiągnie około 85 - 90 C, nie doprowadzamy do zagotowania soku. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej jest odstawić pod przykryciem na co najmniej 12 godzin. W tym czasie owoce puszczą więcej soku. Następnie przecedzamy całość przez gęste sitko, gazę lub lnianą ściereczkę. Dokładnie wyciskamy resztki soku z owoców. Do soku dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy. Sok rozlewamy do małych słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez 10 - 15 minut. Gotowy sok przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. 

 Taki sok to prawdziwa skarbnica witamin ! Polecany jest podczas domowej kuracji przy przeziębieniach i grypie. Podczas przeziębienia i grypy zaleca się picie maksymalnie 4 łyżeczek soku dziennie. Ze względu na właściwości wykrztuśne soku nie należy go pić tuż przed snem. Sok możemy podawać w różnej formie np. do herbaty, wymieszany z niedużą ilością przegotowanej i ostudzonej wody. Sok z bzu czarnego możemy też wykorzystać do deserów np. budyniu ( polewamy sokiem po częściowym wystudzeniu ), a nawet do drinków. Sok ma ciemno fioletowy kolor i jest jest smaczny, tak więc bez problemu wypiją go nawet nasi milusińscy.

 Rada : Najlepiej jest go rozlewać do malutkich słoiczków lub buteleczek, wtedy sok nie będzie długo leżał otwarty i nie zepsuje się. Otwarty sok przechowujemy w chłodnym miejscu.


Zbieramy tylko dojrzałe owoce !! 



Owoce dokładnie myjemy .


Biały cukier możemy zastąpić trzcinowym, będzie zdrowiej .




                        Pozdrawiam !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz