środa, 3 stycznia 2018

Pstrąg smażony z imbirem.








Składniki :
4 wypatroszone pstrągi
6 ząbków posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
olej do smażenia
Sposób wykonania : 
 Wypatroszone, umyte i osuszone pstrągi nacinamy ostrym nożem w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Pozostałe składniki ( oprócz kolendry i oleju do smażenia ) miksujemy lub mieszamy łyżką. Powstałą pastą nacieramy dokładnie wszystkie ryby. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie smażymy ryby na rozgrzanym tłuszczu na patelni z obu stron lub grilujemy. Podajemy ciepłe, posypane posiekaną świeżą kolendrą. Zamiast kolendry możemy użyć zielonej natki pietruszki. 



                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz