czwartek, 18 stycznia 2018

Buraczki zasmażane.









Składniki :
5 średnich buraczków ćwikłowych
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
cukier
Sposób wykonania :
 Buraczki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości. Następnie buraczki odcedź, wystudź, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zasmażka będzie miała już złoty kolor, dodaj buraczki, sok z cytryny, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą , pieprzem, i cukrem. 
  
 Rada : Zamiast soku z cytryny możesz dodać octu np. jabłkowego, a zamiast masła dodać oliwy. Możesz też posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawaj na gorąco do mięsa.


                         Smacznego !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz