piątek, 20 października 2017

Konfitura jeżynowa.









Składniki :
1 kg jeżyn
1 kg cukru żelującego
1 cytryna
Sposób wykonania :
 Jeżyny oczyść, opłucz, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem żelującym, zostaw na noc. Następnego dnia cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, skórkę cienko obierz, pokrój na kawałki, dodaj do jeżyn.  Rondel z owocami i skórką postaw na ogniu, zagotuj. Pamiętaj, aby zamieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gotuj przez około 3 minuty na dużym ogniu, pamiętając o mieszaniu. Konfiturę zdejmij z ognia, wyjmij kawałki skórki cytrynowej, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj dokładnie. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Słoiczki z konfiturą przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 


                                                    Życzę udanych przetworów !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz